the international

The International är det största eventet inom spelet Dota 2 och kan utan att överdriva klassas som världens största esport-turnering. The International ses varje år av miljontals tittare världen över och turneringens prispott och exponering har ökat markant för varje år som gått. The International är ett av dom fenomen inom esport som hjälpt sporten att växa som den gjort fram tills idag.

Om The International

TI arrangerades för första gången redan 2011 i Köln, Tyskland. Då låg prispotten på 1 miljon dollar. En anmärkningsvärd summa på den tiden. Sedan dess har Valve fortsatt arrangerat eventet varje år och prispotten har fortsatt växa för varje år som gått. Under eventet 2019 låg summan på hissnande 34 miljoner dollar. En summa som statuerade eventets storhet och placerade TI på förstaplats över högsta prispott inom esport någonsin.

Under 2020 skulle eventet hållits i Stockholm men för första gången under turneringens historia har Valve valt att skjuta upp eventet på obestämt tid på grund av rådande omständigheter. Men troligtvis lär vi få se en återkomst redan under 2021. The International är som gjort för live-publik och att man skulle genomföra det ändå hade aldrig varit ett alternativ.

Historiska vinnare av The International

  • OG (2019)
  • OG (2018)
  • Team Liquid (2017)
  • Wings Gaming (2016)
  • Evil Geniuses (2015)
  • Newbee (2014)
  • Alliance (2013)
  • Invictus Gaming (2012)
  • Natus Vincere (2011)

Hela The International bygger på en mängd minors och majors under årets gång som slutligen leder fram till finalen. Turneringen i sig består av dom 18 bästa lagen i världen. Tidigare var det bara 16. 12 av lagen får en direkt inbjudan av Valve och slipper därmed kvala medans resterande 6 lag måste ta sig till eventet genom en regional turnering. Senaste laget som vann var OG. OG vann även året innan vilket gör dom till det första och enda laget att vinna två gånger. På raken dessutom. Den största stjärnan i OG är lagets egen kapten, dansken Johan “N0tail” Sundstein. N0tail är en av dom mest framgångsrika spelarna någonsin inom Dota 2 och är samtidigt den spelaren som spelat in mest prispengar i världen. Inte bara inom Dota 2 utan samtliga speltitlar inom esport.

Svenska framgångar i TI

Sverige har varit mycket framgångsrika inom Dota 2 genom åren. Under senaste The International var Sverige representerat av 6 spelare och 2 coacher. Sverige var i och med detta det landet med tredje flest spelare i eventet. Men mest framgångsrika har ändå den svenska organisationen Alliance varit.

Alliance

Med en förstaplats i The International 2013 är Alliance tveklöst det mest framgångsrika svensklaget. Laget bestod på den tiden av Dota 2 legender som Henrik “AdmiralBulldog” Ahnberg och Gustav “s4” Magnusson. s4 gjorde comeback i Alliance i april 2020 efter ett par år i diverse topplag runt om i världen.

The International 2021 i Stockholm

På grund av rådande omständigheter så har Valve meddelat att man kommer skjuta upp årets The International som skulle ha arrangerats i Stockholm, Globen, i höst. Istället får vi hålla tummarna för att The International 2021 i Stockholm kan gå av stapeln. Eventet är som sagt ett av världens största, om inte det största, inom esport och att vi får chansen att uppleva det på hemmaplan i Stockholm är en dröm många esportfans där ute. Vi har sett andra event som DreamHack locka storpublik så jag tvekar inte en sekund på att The International 2021 i Stockholm kommer bli en succé.

Betta på The International

Att betta på esport och då främst The International har varit populärt enda sedan 2011 när det första eventet gick av stapeln. Dota 2 Betting har dock växt sedan dess och idag erbjuder i stort sett samtliga större bettingsidor ett utbud av spel på TI. Fördelen med Dota 2 kontra många andra speltitlar är att spelet är väletablerat och utbudet av specialspel är betydligt större. Ofta har du ett betydligt mycket större utbud av olika typer av spel att välja på.