eallsvenskan

Under 2019 tog eAllsvenskan fotbollssverige med storm. Den digitala esport-ligan som etablerats genom ett samarbete av Svensk Elitfotboll, Dreamhack och Discovery Networks blev en stor succé redan från start. Ligan har haft goda förutsättningar att lyckas efter att flera svenska storklubbar har dragit sitt strå till stacken samtidigt som matcherna nått ut till både den unga publiken och den “äldre” generationen när matcherna har gått att se via Dplay.

Svensk fotboll har haft svårt att fånga upp den yngre generationen på ett bra sätt där intresset för den “riktiga” fotbollen har svalnat. Ett av dom stora målen med eAllsvenskan har därför varit att nå ut till en generation ungdomar som annars är relativt svåra att nå. Samtidigt är starten av eAllsvenskan en förutsättning för att Sverige inte ska halka efter inom esport där flera andra länder och fotbollsligor startat upp sina motsvarigheter tidigare.

Sveriges största FIFA-turnering

Ligan är Sveriges största professionella FIFA-turnering och är en del av den internationella tävlingen FIFA 20 Global Series. eAllsvenskan skall vara en så när på spegling av den högsta ligan i svensk fotboll och ligan utgörs av representanter(professionella spelare) utsedda av lag från både Allsvenskan och Superettan. Flera av klubbarna har höga ambitioner med sin satsning inom esport. Det ser vi inte minst på vilka spelare som vissa klubbar har lyckats signa.

Malmö FF vann första säsongen av eAllsvenskan

Efter en tuff grundserie där Häcken, med den svenska storstjärnan Ivan “BorasLegend” Lapanje, gick segrande med 10 vinster och två förluster lyckades Malmö vända trenden och vinna slutspelet tillslut. Malmö med Zackarias “Zackey00” Johansson och David “Davve1111” Eidhammer besegrade Örebro i finalen med hela 6-2 och gick hem 250.000:- och en SM-titel rikare.

Nytt upplägg inför säsongen 2020

Trotts att eAllsvenskan blev en succé så var det fortfarande bara den första säsongen och vi lär få se en hel del förändringar kommande säsonger. Redan till säsong två har man valt att göra en del förändringar i spelupplägget. Första säsongen bestod av ett klassiskt gruppspel och slutspel, medan säsongen 2020 bygger på tre olika faser.

Fas 1: Seedningsspel (Online) – Streamas via klubbarnas egna kanaler

Seedningsspelet kommer avgöras i ett Swiss-format bestående av fyra omgångar med bäst av fem i varje. Inför första omgången kommer kommer det ske en öppen lottning om vem som ställs mot vem och i kommande omgångar kommer lagen ställas emot motståndare med likvärdiga förutsättningar. Vinnare möter vinnare, förlorare möter förlorare. Varje spelare får max spela 3 matcher och 2 på raken i samma omgång.

Fas 2: Gruppspel (Online) – Streamas via eAllsvenskans Twitch/YouTube samt Dplay.

Gruppspelet kommer lottas med hjälp av placeringarna i seedningsspelet. Fyra grupper med fem lag i varje där alla kommer möta alla i gruppen en gång. Dom två lagen som placerar sig högst i varje grupp kommer få en plats i finalspelet. Varje omgång i gruppspelet avgörs genom två matcher(olika representanter i varje match). Vinner ett lag båda matcherna får man tre poäng. Vinner lagen en match vardera så blir det ett poäng till vardera lag.

Fas 3: Finaler (Studio) – Streamas live via Dplay

Slutspelet kommer bestå av dom åtta bästa lagen ifrån gruppspelet. Alla kvartsfinaler och semifinaler spelas på samma sätt som i gruppspelet medans finalen kommer avgöras i bäst av tre matcher.

Den totala prispotten i eAllsvenskan ligger på 400.000:- där 50% av potten tillfaller vinnarna. Det laget som blir korade svenska mästare 2020 erhåller även eftertraktade rankingpoäng som krävs för att kvalificeras till FIFA eWorld Cup-finalspelet.

Lagen i eAllsvenskan

Intresset har ökat snabbt. Under förra säsongen deltog 12 lag. Till årets säsong har hela 20 klubbar från Allsvenskan och Supperettan anmält sig för att delta i eAllsvenskan. Varje klubb måste representeras av minst två professionella FIFA-spelare för att få delta.

Samtliga 20 lag som ställer upp i eAllsvenskan 2020: AIK, Djurgårdens IF, AFC Eskilstuna, Hammarby IF, Helsingborgs IF, BK Häcken, Jönköping Södra, Malmö FF, GIF Sundsvall, Örgryte IS, Örebro SK och nya för i år är Degerfors IF, IF Elfsborg, Kalmar FF, IFK Norrköping, Norrby IF, IK Sirius, Trelleborgs FF, Västerås SK, och Östers IF.

Vilka är favoriter att ta hem eAllsvenskan 2020?

Efter att förra årets vinnare, Malmö FF, släppt David “Davve1111” Eidhammer till Sirius så har favoritskapet inför säsongen 2020 delats. Häcken med FIFA-proffset Ivan “BorasLegend” Lapanje i spetsen vann förra årets grundserie men föll snöpligt i slutspelet, kan dom utmana i år? Kan Sirius med nyförvärvet tillika förra årets SM-guld vinnare ta hem det? Eller är Malmö fortfarande favoriter efter förra årets bragd?

eAllsvenskan Betting

Intresset för att betta på esport har vuxit fram under ett par års tid. Där FIFA Betting har tagit en allt större plats dom senaste åren. Att kunna spela på eAllsvenskan är inget undantag. Flera av dom nischade spelbolagen erbjuder idag ett brett utbud av esport betting på den svenska högstaligan. Inom en snar framtid bör vi se majoriteten av dom större bettingsidorna erbjuda spel på eAllsvenskan.

[ultimate-faqs include_category=’fragor-och-svar-om-eallsvenskan’]